وظیفه هر مرد تامین نیازهای خانواده و زندگی است که بیشتر موارد تحت عنوان نفقه یاد می شود. ترک نفقه در صورت وجود شکایت از سوی افراد واجب النفقه جرم تلقی می شود و دارای مجازات است و از طریق وکیل خانواده قابل پیگیری است اما در بسیاری از موارد حتی در صورت ترک انفاق، از سوی اشخاص واجب النفقه شکایتی نوشته نمی شود تا قانون بتواند به وضعیت آن ها رسیدگی کند. در این مقاله لازم دانستیم که به موضوع نفقه بپردازیم و بگوییم که نفقه چیست؟ و مجازات ترک انفاق به چه صورتی خواهد بود؟
نفقه چیست؟
از تعریف ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی کمک می گیریم:” نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینههای درمانی، بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج، به واسطه نقصان یا مرض”. این توصیف یک توضیح جامع و کامل در مورد نفقه است و به این معناست که هر مرد، موظف به تامین تمام نیازهای متعارف زن از لباس، مسکن و غیره می باشد و نباید در هیج شرایطی دریافت این نیازها را از زن خود دریغ کند
در غیر این صورت فرد مرتکب جرم ترک انفاق شده است، اما چنان چه زوجه با وجود فقدان نفقه، حاضر به شکایت از همسر خود و مطالبه حق به صورت قانونی نباشد از سوی قانون برای این فرد مجازاتی تعیین نمی شود؛ اما هر مرد باید بداند که تامین و پرداخت نفقه یک وظیفه شرعی و قانونی وی محسوب می شود و در هیچ شرایطی نباید در این زمینه کوتاهی کند.
مجازات جرم ترک انفاق
طبق قانون مجازات اسلامی استطاعت مالی مرد در پرداخت نفقه از شروط واجب بودن نفقه نیست، یعنی فرد فقیر و کم درآمد نیز موظف به پرداخت نفقه می باشد؛ این در حالی است که دادگاه بر اساس درآمد آن فرد تصمیم می گیرد و فرد باید بر اساس مقدار مالی که دارد نفقه زن و فرزند یا فرزندان خود را پرداخت کند. تعیین جرم ترک نفقه توسط دادگاه تعیین می شود، چرا که دادگاه باید بررسی کند که آیا مرد با وجود داشتن توانایی مالی در ادای نفقه خودداری کرده است؟ و آیا از سوی زوجه تمکین صورت گرفته است یا خیر؟.
در صورت اثبات وقوع جرم ترک انفاق، طبق قانون مجازات اسلامی، مرد به شش ماه تا دو سال حبس تعزیزی محکوم خواهد شد، در صورت تداوم در عدم پرداخت نفقه از سوی مرد، و در صورت تمایل، زن می تواند از دادگاه تقاضای طلاق کند.

مجازات ترک نفقه
جمع بندی
طبق دین اسلام و قوانین جامعه اسلامی، هر مرد موظف به تامین تمام نیازهای متعارف زن و فرزندان خود هست نیازهایی که می تواند شامل: مسکن، لباس و غیره می باشد. چنان چه با وجود مطالبه این خواسته ها از سوی زن و عدم پرداخت نفقه توسط شوهر، آن مرد مرتکب جرم ترک انفاق شده و باید پاسخگوی قانون باشد. قانون نیز برای چنین افرادی مجازات تعزیزی حبس بین شش ماه تا دو سال در نظر گرفته است.
3 دیدگاه در “مجازات ترک نفقه از دیدگاه قانون مجازات اسلامی”
امکان ارسال نظر وجود ندارد.