همه چیز راجع به دعاوی مالیاتی
قوانین مالیاتی و کلیه موارد مربوط به آن همواره به عنوان یکی از پیچیدهترین بخشهای حقوقی شناخته شدهاند. عدم شناخت همین قوانین موجب میشود تا هر ساله شاهد به وجود آمدن دعاوی مالیاتی بسیاری باشیم که هر یک از آنها دارای شرایط خاص خود هستند.
بهترین راه حل ممکن در این حوزه، بهرهگیری از وکلای مجرب به منظور حل کلیه دعاوی مالیاتی و پیگیری پروندههای مربوط به این امر است.
تنها در چنین مواردی میتوان نسبت به احقاق حقوق هر فرد اقدام کرد و به نتیجه مناسبی رسید.
با ما همراه باشید تا با هم به مواردی همچون تعریف این دعاوی، انواع آنها، مراجع صلاحیتدار رسیدگی به دعاوی مالیاتی و همچنین نحوه اعتراض به قبوض مالیاتی با شما عزیزان سخن بگوییم.
تعریف دعاوی مالیاتی

اولین موردی که باید در مورد آن نکاتی را ارائه کنیم، مربوط به ماهیت کلی دعاوی مالیاتی است.
به طور کلی میتوان بیان کرد که دعاوی مالیاتی یک سری دعاوی خاص هستند که بین مالیاتدهندگان و دستگاه دریافت مالیات به وجود میآید. این اختلافات میتوانند ریشههای مختلفی داشته باشند، اما در هر صورت به آنها دعاوی مالیاتی گفته میشود و باید در سریعترین زمان ممکن به آنها رسیدگی کرد.
دعاوی مالیاتی موضوع نوینی نیستند. در واقع از قرنها پیش که موضوع مالیات و نحوه دریافت آن از افراد گوناگون به تصویب رسید، شاهد وجود این نوع دعاوی بودهایم. در برخی از موارد مالیاتگیرنده به عنوان شاکی اصلی ظاهر میشود و اقدام به شکایت از مودی مالیاتی به دلیل عدم پرداخت مالیات میکند.
در موارد دیگری نیز این بخش به طور کامل جابهجا خواهد شد و شاهد این هستیم که مودیان مالیاتی به عنوان شاکی، شکایت خود را نسبت به مواردی همچون عدم تنظیم مالیات به شکل صحیح اعلام میکنند.
در هر یک از این موارد، نیاز به پیگیری پرونده از سوی یک وکیل مالیاتی اهمیت بالایی دارد. در غیر این صورت، هیچ از طرفین به هدف نهایی خود نمیرسند و پرونده مذکور ممکن است به یک کلاف پیچیده و تو در تو تبدیل شود.
انواع دعاوی مالیاتی
دعاوی مالیاتی نیز همانند سایر دعاوی حقوقی به دستههای مختلفی تقسیمبندی میشوند که هر یک از آنها مراحل رسیدگی خاص خود را دارند. همانطور که در بخش پیش گفته شد، عمده دعاوی موجود در این زمینه مربوط به اعتراض به برگ تشخیص مالیات هستند. این اعتراض از سوی مودیان است.
مورد دیگری که در این زمینه باید به آن اشاره کنیم. ادعای مودی مبنی بر معافیت مالیاتی محسوب میشود. در واقع مودی انتظار دارد که مالیات وی طبق قوانین مختلف بخشیده گردد. دعاوی مربوط به پاداش و بخشودگی نیز بخش مهمی از کلیه دعاوی مالیاتی را تشکیل میدهند که حتماً باید به آنها دقت کرد.
در صورتی که جرم خاصی در زمینه پرداخت مالیات رخ داده باشد، شاهد دعاوی مربوط به ارتکاب جرم مالیاتی هستیم. این دعاوی معمولاً بسیار پیچیده هستند و رسیدگی به آنها ممکن است زمانبر باشد. در گام آخر نیز میتوان به دعاوی مالیاتی مربوط به فرار مالیاتی اشاره کرد. فرار مالیاتی در کشور ما به وفور دیده میشود و به همین دلیل تعداد پروندههای موجود در این زمینه بسیار زیاد هستند.
مراجع صلاحیت دار
به طور کلی به منظور رسیدگی به دعاوی مربوط به مالیات اشخاص حقیقی و یا دعاوی پیشرفتهتر و پیچیدهتری مانند مالیات اشخاص حقوقی، مراجع صالح مختلفی وجود دارد که میتوان به منظور حل مشکلات مربوطه به آنها مراجعه کرد. مراجع صلاحیتدار در این زمینه به دو دسته اصلی تقسیمبندی میشوند که عبارتاند از: مراجع قضایی و مراجع غیرقاضی که دارای صلاحیت لازم به منظور پیگیری و اعلام رأی نهایی در این زمینه هستند.
به طبع مراجع قضایی همان مراجعی به شمار میروند که بسیاری از ما با آنها آشنایی داریم. مراجع قضایی میتوانند به مواردی همچون جرائم مالیاتی رسیدگی کنند.
این مراجع با برگزاری دادگاههای متعدد نسبت به بررسی پرونده و اعلام رأی خود اقدام خواهند کرد.
در کنار مراجع قضایی، شاهد استفاده از مراجع غیرقضایی صالح نیز هستیم که خود به انواع مختلفی تقسیمبندی میشوند.
این امر که چه پروندهای باید توسط چه مرجع خاصی رسیدگی گردد تماماً بستگی به دعوی مدنظر دارد. این مراجع مهم که حتماً باید از آنها یاد کرد عبارتاند از:
- هيات اختلاف بدوی
- هیات حل اختلاف تجدید نظر مالیاتی
- دیوار عدالت اداری
- هیات عالی انتظامی مالیاتی و دادستانی انتظامی مالیاتی
- هیات موضوع ماده ۲۵۱ در قانون مالیاتیهای مستقیم
- شورای عالی مالیاتی
نحوه اعتراض به قبوض مالیاتی
قبوض مالیاتی یا برگ مالیاتی اسنادی هستند که به عنوان برگ تشخیص مالیات نیز شناخته میشوند و توسط سازمان امور مالیاتی برای مودیان صادر می شوند. این قبوض در زمان معین به افراد حقیقی یا حقوقی داده خواهد شد و در آنها میزان مالیات تشخیص داده شده اعلام میگردد. افراد نیز باید با توجه به مبلغ اعلام شده نسبت به پرداخت مالیات خود اقدام کنند. در صورتی که مودی احساس کند مشکلی در روند محاسبات انجام شده در قبوض و مبلغ اعلام شده وجود دارد، میتواند اعتراض خود را به ثبت برساند.
البته، این اعتراض دارای یک مهلت مشخص است.
در واقع بر اساس قوانین دعاوی مالیاتی، مودی باید حتماً ظرف سی روز پس از دریافت برگ مالیاتی اعتراض خود را تکمیل نماید و درخواستی را مبنی بر رسیدگی و محاسبه مجدد مالیات ارسال کند.
استفاده از وکلای مالیاتی
نباید فراموش کرد که مالیات مهمترین شالوده درآمدی دولتهای مخلتف است و به همین دلیل قوانین مالیاتی جزو قوانین پیچیده طبقهبندی میشوند.
بسیاری از مودیان مالیاتی با این قوانین کوچکترین آشنایی ندارند و به همین جهت نمیتوانند از حق و حقوق خود به بهترین شکل ممکن در دعاوی مالیاتی دفاع کنند. در این زمان، اهمیت بهرهگیری از یک وکیل مالیاتی مجرب بیش از پیش خود را به ما نشان میدهد.
یک وکیل مالیاتی مجرب و آگاه میتواند با بررسی کلیه جوانب پرونده، مهمترین و کاربردیترین روش رسیدگی به آن را در اختیار شما عزیزان قرار دهد.
وکلای مالیاتی با سالها تجربه در زمینه رسیدگی به چنین پروندههایی برگ برنده شما جهت رسیدن به موفقیت هستند.
این وکلا در طول فعالیت کاری خود بارها و بارها با پروندههای مالیاتی روبهرو بودهاند و توانستهاند راهکارهای مناسبی را برای آنها پیدا کنند.
اگر درگیر دعاوی مالیاتی خاصی هستید و به دنبال یک راه چاره میگردید، بهرهگیری از وکلای مالیاتی مناسبترین راه حل موجود برای شما عزیزان است.