انتخابات هیات مدیره کانون وکلای مرکز, دسته‌بندی نشده

اقدامات قانونی برای تغییر کاربری اراضی

اقدامات قانونی برای تغییر کاربری اراضی

اقدامات قانونی برای تغییر کاربری اراضی

اراضی شهری چه نوع کاربری‌هایی دارند؟

کاربری اراضی مستقر در شهرها با توجه به نیازهای شهری درنظر گرفته می شوند به همین دلیل است که اراضی دارای کاربری‌های متفاوتی هستند. الزام اعلام کاربری اراضی توسط شهرداری ها در پروانه ساخت و ساز در تبصره بند ۲۴ ماده ۵۵ قانون شهرداری قید شده است.

این تبصره اعلام می دارد در شهرهایی که دارای نقشه جامع شهری  می باشد، شهرداری‌ها مکلف اند طبق ضوابط نقشه‌ی مذکور در پروانه‌های ساختمانی، نوع کاربری و موارد مورد استفاده از ساختمان‌ مذکور قید گردد. درگذشته کاربری اراضی  شهری محدود و اصولاً کاربری‌های مسکونی و تجاری بود.

رفته رفته با توجه به تغییرات جوامع و افزایش نیازهای شهری و پیشرفت‌هایی که در حوزه های مختلف اعم از اراضی و املاک و موضوعات شهرسازی بوجود آمد، هم اکنون انواع کاربری‌های متفاوت اراضی شهری مورد توجه قرارگرفته است که در سطور آتی به چند مورد از آن می پردازیم:

۱. مسکونی

۲. تجاری

۳. اداری

۴. آموزشی و فرهنگی

۵. بهداشتی و درمانی

۶. فضای سبز

۷. تجهیزات شهری

۸. خدمات شهری

۹. نانوایی

۱۰. صنعتی
تنوع و گستردگی کاربری‌ها برای برقراری توازن در محیط شهری، مشخص می‌شوند.

اثر این کاربری‌ها ایجاد توازن در محیط های شهری و دسترسی حداکثری شهروندان به تمامی کاربر های مورد نیاز برای زندگی شهری است به طور مثال در کاربری مسکونی فقط ملک مسکونی و در کاربری تجاری تنها می‌توان بنای تجاری احداث کرد. در کاربری آموزشی نمی‌توان فضای سبز طراحی و احداث نمود. البته برخی کاربری‌های مختلط نیز داریم یعنی برخی از اراضی تلفیقی از چند کاربری است مثلاً یک ملک ممکن است کاربری‌اش ۸۰ درصد مسکونی و ۲۰ درصد تجاری باشد که برای تأمین نیازهای شهری و منعطف‌شدن کاربری‌ها پیش‌بینی شده است.

آیا امکان تغییر این کاربری‌ها وجود دارد؟ اگر کسی بخواهد کاربری ملکی را تغییر دهد از کجا شروع کند؟

دو اصطلاح در حوزه‌ی شهرسازی داریم که بهتر است همه مردم با آن آشنا باشند:

۱-طرح جامع
۲-طرح تفصیلی

این دو اصطلاح در قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری تعریف‌شده که برای اطلاع عموم مفید است. وقتی بنا شد شهری دارای طرح شهرسازی شود، ابتدا باید طرح جامع برای آن تعریف کنند. یکی از وظایف شورای عالی شهرسازی و معماری که در سطح وزارت راه و شهرسازی تشکیل‌شده، بررسی و تصویب طرح‌های جامع شهری است.
اگر فردی بخواهد کاربری ملک خود را تغییر دهد مثلاً کاربری ملک فضای سبز را به مسکونی تبدیل کند، باید آن را در کمیسیون ماده ۵ مطرح نماید.

این کمیسیون صلاحیت دارد که در رابطه با تغییر کاربری ملک تصمیم گیری کند. البته شرایط و ضوابط خاصی دارد یعنی سرانه‌های فضای سبز باید حفظ شود. به‌عنوان نمونه اگر در منطقه ۵ سرانه فضای سبز زیاد است، امکان دارد این کمیسیون با تغییر بخشی از فضای سبز منطقه ۵ موافقت کند و در مقابل آن را برای تأمین فضای سبز منطقه ۱۲ هزینه کند.
مطابق قانون، تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغ‌ها جز در موارد ضروری ممنوع است و در موارد ضروری تغییر کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها برعهده‌ی کمیسیونی است که در آن نمایندگان وزارت‌خانه‌های کشاورزی، مسکن و شهرسازی، جهاد سازندگی و سازمان حفاظت محیط زیست و استانداری حضور دارند که در هر استان زیر نظر وزارت کشاورزی تشکیل می‌شود.

اقدامات قانونی برای تغییر کاربری اراضی

اقدامات قانونی برای تغییر کاربری اراضی

لطفا طرح جامع را تعریف بفرمایید؟

طرح جامع شهری طرحی است که منطقه‌بندی، نحوه‌ی استفاده از زمین، تعیین مناطق صنعتی، بازرگانی، اداری و مسکونی، تأسیسات عمومی فضای سبز و سایر نیازمندی‌های عمومی شهر را بیان می‌کند. وقتی برای شهری طرح جامع پیش‌بینی شود کمیسیون ماده ۵ جزئیات استفاده از اراضی را در داخل طرح جامع شهری پیش‌بینی می‌کند که این موضوع در ماده ۵ قانون تأسیس شورای شهرسازی و معماری اشاره شده است. وظیفه کمیسیون ماده ۵ عبارت است از بررسی و تصویب طرح‌های تفصیلی شهری و تغییرات آن‌ها در هر استان.

و نکته پایانی

شهروندانی که کاربری ملک‌شان یک کاربری خاصی است نمی‌توانند غیرازآن اقدام به ساخت‌وساز کنند و اگر این کار را انجام بدهند، موضوع تخلف آنها در کمیسیون ماده ۱۰۰ مطرح و پیگیری خواهد شد. هرچند ارتکاب تخلف در ساخت‌وساز روند صدور پایان کار و اخذ صورت‌مجلس تفکیکی و سند را دچار اختلال و روند طولانی خواهد کرد.

نوشته های مشابه