پرداخت حق الوکاله

   با توجه به افزایش سطح دانش و بینش حقوقی اکثر مردم از موازین حقوقی و هم چنین مقررات و قوانین حاکم در کشور، پرداخت هزینه های موکل در قبال توضیحات و اظهارات حقوقی وکیل دادگستری نسبت به سطح استحکام حقوقی مدارک و مستندات ابرازی از سوی موکل و جلب نظر از سوی موکل دال بر این موضوع می باشد که دعاوی مطرح شده به وکیل از سوی موکل بی شک علارغم تلاش های حقوقی و مدنی که وکیل انجام می دهد اما همیشه با پیروزی موکل همراه نخواد بود، وکلا حتی از دادن احتمال موفقیت نیز منع شده‌اند.
    بحث در مورد پرداخت حق الوکاله هنگامی مطرح می شود که موکل کاملاً از نتایج طرح دعوا آگاه شده و با این حال بر اقامه دعوا اقدام می نماید در صورتی که ایجاد انتظار واهی در موکل و تشویق او برای ورود در یک نبرد حقوقی قابل اجتناب به هدف پرداخت حق الوکاله اساسا با کلاهبرداری تفاوتی نخواهد داشت.
    به طور کلی دو نوع قرارداد پرداخت حق الوکاله در کشورهای مختلف وجود دارد. یک بر اساس درصد خواسته و دوم بر مبنای ساعات کار، هیچ یک از این دو روش نه منطقی است و نه منصفانه اما در حال حاضر تنها روش های پرداخت حق الوکاله می باشد. در این مقاله که توسط موسسه حقوقی اعتماد و اندیشه گرد اوری شده است به بررسی این موضوع می پردازد.

 

مبنای تعیین پرداخت حق الوکاله

    به طور کلی در امور مالی وکلا بر مبنای درخواست مالی که توسط موکلین عنوان می شود یک تعرفه ۱۰درصدی را تعیین می کنند به طور مثال: اگر پیگیری یک فقره چک برگشتی به مبلغ 200 میلیون تومان باشد، حق الوکاله آن ۱۰ درصد یا بین ۷ تا ۱۰ درصد در نظر گرفته می شود و این بازه بسته به نوع چک و شرایط آن وابسته می باشد، در این حالت مبلغ 20 میلیون تومان به عنوان پرداخت حق الوکاله در نظر گرفته می شود.
    در تعیین پرداخت حق الوکاله روال قانونی و هزینه ها و اقدامات آن متغییر می باشد و معمولا موکلین طبق مقررات، ۶۰ درصد را به صورت نقد و باقی آن یعنی۴۰ درصد از پول را بعد از اتمام کار و طی یک فقره چک می پردازند و در پرونده های کیفری که خواسته و بحث ریالی و مبالغ دقیق مالی معین نیست، تعیین دستمزد با توجه به اهمیت و ارزش آن برای موکل و به صورت توافقی است. دربرخی موارد این تعرفه ها به صورت ثابت نخواهد بود و بسته به حجم کار و دلایل و مدارک و مستندات، دستمزدها بایستی کاهش یابند.

 

روش های پرداخت حق الوکاله

پرداخت حق الوکاله بر اساس خواسته ی مالی بین طرفین که در دادخواست اعلام می شود، توافق می گردد. وکیل به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم از هیچ نهاد و یا ارگانی حقوق دریافت نمی کند بنابراین دستمزد وکیل همان حق الزحمه وکیل است که به صورت مستقیم از موکل خود دریافت می کند. البته حق الوکاله وکیل صرفاً حق الزحمه نیست بلکه در مواردی و طبق قرارداد می تواند شامل تمبر مالیاتی، هزینه ایاب و ذهاب، هزینه اقامت و مواردی از این قبیل نیز قرار گیرد. از این رو دستمزد برای وکیل از اهمیت برخوردار است و در نقطه مقابل نیز با عتوجه به شرایط مالی موکل حق الوکاله برای او نیز اهمیت دارد و همیشه قبل از مراجعه به وکیل با یک سئوال مواجه می شود که دستمزد وکیل چقدر است.

 

 

 

 

مواد قانونی در مورد پرداخت حق الوکاله

با توجه به ماده ١٩ لایحه قانونی استقلال كانون وكلای دادگستری و پیشنهاد كانون‌های وكلای دادگستری كشور و هیأت اجرائی موضوع ماده٢ آئین‌نامه اجرایی ماده ١٨٧ قانون برنامه سوم توسعه، آئین‌نامه تعرفه حق‌الوكاله و هزینه سفر كانون وكلای دادگستری و وكلا و مشاوران حقوقی قوه قضائیه به شرح ذیل تصویب شد.