اصلاح شناسنامه
یکی از سازمان های دولتی ایران سازمان ثبت احوال کشور می باشد که در حوزه جمعآوری اطلاعات و آمار جمعیتی کشور ایران فعالیت دارد. سازمان ثبت احوال کشور با وظایف و عملکردی مستقل، از نهادهای زیر مجموعه وزارت کشور است.
شناسنامه یکی از اسناد هویتی در ایران می باشد که جهت بسیاری از امور مورد استفاده قرار می گیرد. با وجود کار ملی هوشمند همچنان شناسنامه ارزش حقوقی و عملی خود را دارد و از ارزش آن کم نشده است. شناسنامه ورقه ای هویتی است که به وسیله سازمان ثبت احوال صادر و نشان دهنده پیشینه هویتی شما می باشد.
شرایط دادخواست اصلاح شناسنامه
بسیار پیش می آید که شخص نسبت به مندرجات شناسنامه خود اعتراض دارد و خواهان اصلاح آن است به طور مثال از نام خود راضی نیست یا تمایل به تعویض نام خانوادگی دارد و یا ادعا دارد که سن و تاریخ تولد او حقیقی نیست. هر شخص تنها یک مرتبه می تواند مشخصات مندرج در شناسنامه خود را اصلاح کند.
جهت انجام این کار ضرورت دارد حتماً با یک وکیل متخصص و با تجربه در زمینه اصلاح و تغییر شناسنامه مشورت نمود در این راستا موسسه حقوقی اعتماد و اندیشه بهترین مشاوره را برای انجام دادخواست اصلاح شناسنامه به شما ارائه می دهد. این نکته قابل توجه است که مگر در موارد بسیار خاص و نادر اصلاح و حذف سایر مندرجات شناسنامه مثل نام پدر یا مادر یا فرزند یا محل صدور یا محل تولد به هیچ وجه امکان پذیر نمیباشد.
دلایل اصلاح شناسنامه
بسیاری از افراد در ایران هستند که به دنبال اصلاح شناسنامه خود از هر حیث می باشند. برخی از دلایل اصلاح شناسنامه به شرح زیر می باشد:
- تغییر سن به علت نداشتن شناسنامه واقعی:
ای موضوع زمانی مطرح می شود که سن خواهان کمتر از پنج سال یا بیشتر از آن باشد. بدین منظور که افرادی هستند که اصلا شناسنامه نگرفته اند و از شناسنامه فردی دیگری به عنوان هویت شخصی خود در اجتماع استفاده می کنند. به این صورت که خواهان ادعا می کند که قبل از تولد او برادر و یا خواهری به دنیا آمده است که بر اثر بیماری و یا هر علائم دیگری فوت نموده و پدر و مادر این فرد نسبت به ابطال شناسنامه فرزند متوفی شده خود اقدامی نکرده اند و بعد از تولد فرزند دیگر شناسنامه فرزند متوفی شده را به عنوان شناسنامه فرزند تازه به دنیا آمده انتخاب کرده اند. - اصلاح سن در شناسنامه:
گاهی افراد متقاضی اصلاح شناسنامه ادعا می کنند که شناسنامه آن ها به خودشان تعلق دارند اما هنگام ثبت شناسنامه، مامور ثبت به اشتباه سن متقاضی را در شناسنامه ذکر کرده است که این تغییر سن هم باید کمتر از پنج و یا بیشتر از پنج باشد. - حذف نام همسر بعد از طلاق:
بسیاری از افراد بعد از طلاق خواهان حذف نام همسر اول از شناسنامه خود هستند. برای همین این افراد زمانی می توانند برای اصلاح شناسنامه خود اقدامی کنند که طلاق آن ها به ازدواج دوم ختم شود. یعنی زمانی که ازدواج دومی برای زن یا مرد اتفاق بیفتد آن ها می توانند نسبت به اصلاح شناسنامه خود اقدام کنند.
مرجع صلاح جهت اصلاح شناسنامه
تغییر سن و اصلاح شناسنامه برای افرادی که مدعی هستند سن آن ها بیشتر از پنج سال است بسیار دشوار می باشد. به همین جهت افراد متقاضی برای اصلاح شناسنامه بایستی به کمیسیونی معروف به کمیسیون “تشخیص سن” واقع در محل فرمانداری شهرستان محل صدور شناسنامه اش مراجعه کنند.
اعضای این کمیسیون شامل: “فرماندار یا بخشدار، رییس اداره ثبت احوال محل، پزشک منتخب، مدیرعامل سازمان بهداری استان و رییس شورای اسلامی شهر یا بخش” می باشند. ریاست این کمیسیون نیز بر عهده قاضی دادگاه محل صدور شناسنامه می باشد. صاحب شناسنامه تنها یک بار در طول عمر خود این حق را دارد تا از این روش اقدام به اصلاح شناسنامه کند.
مدارک لازم جهت اصلاح شناسنامه
در حالت کلی مدراک لازم جهت اصلاح شناسنامه به شرح زیر می باشد:
- تکمیل فرم مخصوص تعویض شناسنامه
- اصل و کپی شناسنامه
- اصل و تصویر کارت ملی
- دو قطعه عکس برای اصلاح شناسنامه
- گواهی اشتغال به تحصیل برای افرادی که هنوز شناسنامه آن ها عکس دار نشده است.
- تصویر شناسنامه همسر
- تصویر چهار صفحه از سند ازدواج برای افرادی که متاهل هستند.