ابطال شناسنامه
قبل از هرگونه توضیح در مورد چگونگی و علل ابطال شناسنامه بهتر است تا توضیحی در مورد آن دهیم، شناسنامه یک سند رسمی است و شکایات مربوط به ابطال شناسنامه مربوط به احوال شخصی افراد می باشد.
همواره قانونگذار سندی را رسمی می داند که ماموران رسمی در حدود صلاحیت خود آن را صادر کرده باشند و آن سند نمی تواند موضوع انکار یا تردید قرار گیرد تنها می تواند مشمول ادعای جعل و تزویر شود. شناسنامه جزو اسناد هویتی هر فرد می باشد که از زمان تولد نوزاد به مدت 15 روز توسط اداره ثبت احوال صادر می شود.
ابطال شناسنامه فعلی و تقاضای صدور شناسنامهی جدید بنا بر دلایل قانع کننده باشد. به طور معمول ابطال شناسنامه برای کم کردن سن صورت میگیرد در این راستا بایستی شهود معرفی شوند و از طرف دادگاه نیز مساله به پزشکی قانونی برای تشخیص صحت ادعا ثابت شود. در این راستا موسسه حقوقی اعتماد و اندیشه با کادر مجرب شمارا یاری می رساند.
دادخواست ابطال شناسنامه
جهت دادخواست ابطال شناسنامه كنونی و دستور صدور شناسنامه جدید فردی که خواهان ابطال شناسنامه است بایستی ثابت کند که شناسنامهای از آن استفاده می کرده متعلق به خودش نبوده و پس از فوت فرزند بزرگتر به وی رسیده است. در گذشته پس از فوت فرزند بزرگتر در خانواده، شناسنامه وی ابطال نمیشد و به فرزند کوچکتر انتقال داده می شد، در این حالت سن واقعی شخص با آنچه در شناسنامه وجود دارد متفاوت است. در ادامه وي در بخش مربوط به دلايل و منضمات دادخواست تقديمي خود، تصویر مصدق شناسنامه، شهادت شهود، را مراجع قضایی تقدیم می کند.
نظر قانون در مورد ابطال شناسنامه
طبق ماده واحده، حفظ اعتبار اسناد سجلی و جلوگیری از تزلزل آنها که مصوب 2/11/1367 می باشد، مجلس شورای اسلامی تغییر تاریخ تولد اشخاص ممنوع شده است. در این مورد تبصره نیز وجود دارد که به شرح زیر می باشد:
صاحب شناسنامه تنها یكبار در طول عمر و در صورتی كه اختلاف سن واقعی با سن مندرج در اسناد سجلی به تشخیص كمسیون ذیربط بیش از پنج سال باشد می تواند سن خود را اصلاح کند.
راهکار جهت ابطال شناسنامه
در صورتی که فرد خواهان درخواست تغییر سن خود را بنماید با توجه به نوع درخواست مرجع صالح رسیدگی متفاوت خواهد بود برخی از شروط جهت ابطال شناسنامه به شرح زیر می باشد:
- خواسته خواهان تغییر سن باشد.
- درخواست تغییر سن باید تا پنج سال باشد.
- افزایش یا کاهش سن تا پنج سال موثر در مقام نیست.
- تنها یکبار در طول عمر صاحب شناسنامه این دعوا امکان دارد.
ابطال شناسنامه جهت فوت
پس از آنکه شخص فوت می نماید مطابق قانون مراتب جهت ابطال شناسنامه به شرح زیر می باشد:
- مراتب توسط اداره ثبت احوال ثبت شده و شناسنامه فرد فوتشده باطل و گواهی فوت صادر می شود.
- ارایه اصل گواهی فوت و کپی برابر اصلشده آن به ضمیمه درخواست الزامی است.
- تنظیم سند وفات که سندی رسمی می باشد و وفات هر فرد در آن ثبت و بر اساس آن گواهی فوت صادر می شود.
- گواهی فوت نیز که همان خلاصه رونوشت وفات است، بر اساس مندرجات سند فوت تنظیم و تسلیم می شود.
- مطابق ماده ۲۲ قانون ثبت احوال کشور: وفات هر کس اعم از ایرانی یا خارجی و همچنین ولادت طفلی که مرده به دنیا آمده یا بلافاصله پس از ولادت بمیرد باید به مأمور یا نماینده ثبت احوال اعلام شود.
مدارک مورد نیاز وفات جهت ابطال شناسنامه
جهت ثبت وفات مدارک مورد نیازی که به واسطه آن مراحل ابطال شناسنامه انجام می شود به شرح زیر می باشد:
- شناسنامه متوفی و کارت شناسایی ملی
- گواهی پزشک بیمارستان یا مسئولان گورستان
طریقه ثبت وفات و صدور گواهی فوت جهت ابطال شناسنامه
یکی از روش های ابطال شناسنامه ثبت وفات و اخذ گواهی فوت می باشد، تمامی ادارات ثبت احوال سراسر کشور آمادگی دارند تا در ساعات و ایام اداری جوابگوی مراجعه کنندگان باشند و در صورت کامل بودن مدارک لازم، نسبت به ثبت وفات و صدور گواهی فوت در همان روز اقدام کنند.
در صورت عدم تحویل شناسنامه متوفی، ارایه مدارکی که هویت وی را مشخص می کند، الزامی بوده و در این صورت پس از طی مراحل اداری نسبت به ثبت وفات و صدور گواهی فوت اقدام خواهد شد.